Web Designing Thoughts…

Η διαφορά μεταξύ πελάτη και προγραμματιστή. Ο μεν, θέλει να κάνει την δουλειά του. Ο δε, δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Πάντα πίστευα ότι οι Έλληνες έχουν μία πολύ άθλια σχέση με τον υπολογιστή, για αυτό και o υπολογιστής στην Ελλάδα είναι το πιο παρεξηγημένο μέσο εργασίας και ψυχαγωγίας. Πλέον αναθεωρώ.

Οι Έλληνες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με τους υπολογιστές. Και δεν θέλουν να αποκτήσουν. Και εξηγούμαι.

Πολλές φορές μου έχουν ανατεθεί δουλειές μέσω internet. Κάποιος με βρίσκει μέσω του site μου, και μου λέει να κάνω μερικά πράγματα. Μέχρι τώρα περιοριζόμουν σε frameworks, και δημιουργία εργαλείων τα οποία θα φαίνονταν χρήσιμα σε άλλους προγραμματιστές για να κάνουν αυτό που θέλουν. Πρόσφατα όμως μου ανατέθηκε το χειρότερο πράγμα: Να φτιάξω ένα site.

Αρχικά οι απαιτήσεις ήταν πολλές. Οι άνθρωποι είχαν απηυδήσει από τον προηγούμενο web designer τους, ο οποίος τους ζητούσε ένα εξωφρενικό ποσό για να τους φτιάξει το site τους. Ήθελαν ένα site το οποίο να έχει μέσα flash, ειδικά επεξεργασμένες εικόνες, μουσική επένδυση, κινούμενα γραφικά… της Παναγίας τα μάτια. Όταν μου είπαν την τιμή που τους ζήτησε ο προηγούμενος (δεν θα αναφέρω ποσό) η αντίδρασή μου ήταν “Μα αυτή είναι η τιμή σε όλα τα παρόμοια sites. Τι να κάνει ο άνθρωπος?”. Και όντως η τιμή ήταν λογική.

Παρόλα αυτά, οι εργοδότες του φάνηκαν να μην καταλαβαίνουν τι μανίκι είναι να φτιαχτεί μία ιστοσελίδα. Και προφανώς νομίζουν ότι οι προγραμματιστές μπορούν να κάνουν θαύματα αν τους αναθέσεις να φτιάξουν μία ιστοσελίδα. Σε αυτό το δείγμα που τους είχε φτιάξει ο προηγούμενος, ήθελαν να κάνουν μερικές τροποποιήσεις ήταν πάρα πολύ δύσκολες για τον προγραμματιστή να τις κάνει, γιατί με τον τρόπο που είχε φτιαχτεί η ιστοσελίδα δεν επέτρεπε τέτοιου είδους μετατροπές λόγω κώδικα. “Τότε να αλλάξεις τον κώδικα” του είπαν. “Αυτό θα σας κοστίσει άλλα …. ευρώ” (βάλτε τετραψήφιο νούμερο εκεί). Αυτό ήταν. Δεν ήθελαν άλλο. Απευθύνθηκαν σε μένα.

Εγώ δεν ήρθα για να κρίνω κανέναν. Απλά θέλω να εκθέσω τις απόψεις μου. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, είπαν στον  web designer “θέλουμε ένα site” και εκείνος αυθαίρετα τους έφτιαξε κάτι χωρίς να τους δώσει ένα προηγούμενο δείγμα. Ύστερα τους το παρουσίασε, και, αφού είχε κάνει ήδη κάποια δουλειά απαίτησε να πληρωθεί, είτε αυτό που έφτιαξε στον πελάτη αρέσει, είτε όχι. Σημειώσεις:

 • O συγκεκριμένος πελάτης είχε άδικο που είπε ότι τόσα χρήματα ήταν πολλά για την δουλειά του. Το site είχε απ’όλα. Ήταν πλήρες, απλά το layout δεν ταίριαζε με τις απαιτήσεις του. Έπρεπε να είχε συννενοηθεί για αυτό από την αρχή.
 • Ο web designer είχε άδικο που δεν έδειξε στον πελάτη κάτι ΠΡΙΝ αρχίσει να δημιουργεί. Του παρουσίασε κάτι από τον ουρανό και απαίτησε να πληρωθεί, ακόμα και αν στον πελάτη δεν άρεσε καθόλου αυτό που έκανε.

Ο πελάτης λοιπόν απευθύνθηκε σε μένα. Εγώ έφτιαξα ένα δείγμα, και ανεβάζοντάς το στον προσωπικό web server μου το έδειξα στον πελάτη. Στον πελάτη άρεσε, και από εκεί και πέρα, εφόσον πήρα την δουλειά, πληρώνομαι. Βέβαια, η δουλειά που θα ρίξω είναι πιο πολλή από τις οικονομικές μου απολαβές. Ναι, πιάστηκα λίγο μαλάκας, και ας έχουν χάρη που μου αρέσει αυτό που κάνω (και έχουν βύσμα). Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονίσω ότι ο πελάτης αυτός έχει πάρα πολλά χρήματα, και άνετα θα μπορούσε να βάλει ένα κατοστάρικο παραπάνω στο site του. Και να έχει απ’όλα. Γιατί αποφάσισε να κάνει περικοπές σε αυτό δεν ξέρω.

Και ιδού τα ερωτήματα:

 • Γιατί πληρώνουμε τόσα πολλά σε διαφημίσεις, και πολλά άχρηστα πράγματα για ένα μαγαζί, και, ενώ τα λεφτά μας τρέχουν από τα πατζάκια, αποφασίζουμε να κάνουμε περικοπές στο website μας?
 • Γιατί οι web designers είναι εντελώς αντι-επαγγελματίες ως επί το πλείστον? Γιατί δεν είναι ειλικρινείς με τον πελάτη ως προς το τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν? Μου φαίνεται πολύ ειλικρινές το “θα σας βάλω ένα έτοιμο template, και αν σας αρέσει, τότε πληρώνομαι”.
 • Γιατί τα περισσότερα sites στην Ελλάδα είναι τυποποιημένες μπαρούφες?

Ο λόγος που επέλεξαν εμένα για το site, είναι επειδή τους παρουσίασα κάτι το οποίο ήταν έμπνευση και όχι κώδικας. Ένας web designer θα έπρεπε να πληρώνεται με βάση αυτό, και όχι τον κώδικά του. Εμένα, πιο πολύ μου πήρε να βάλω τις φωτογραφίες στο photoshop και να αρχίσω να κάνω μαγικά, παρά το να γράψω τον κώδικα. Κι όμως, όλα τα πράγματα στην κοινωνία της πληροφορικής τείνουν να είναι το αντίθετο. Ο web designer όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ! Είναι απλά ένας designer! Και ο designer είναι έμπνευση, και δημιουργία.

Εγώ, δυστυχώς είμαι προγραμματιστής. Είμαι τυχερός επειδή μου αρέσουν τα γραφικά, και την παλεύω από σχέδιο και ζωγραφική σε υπολογιστές. Αλλά ένας Θεός ξέρι τι δουλειά έριξα για να κάνω κάτι για το οποίο θα πληρωθώ λιγότερο από όσο αξίζω. Και όλα αυτά επειδή οι πελάτες νομίζουν τους προγραμματιστές Θεούς, και οι προγραμματιστές θεωρούν τους πελάτες “βλάχους της πληροφορικής”.

Τέλος πάντων, ελπίζω όλα να καταλήξουν καλά και να μπορέσω να πληρωθώ, γιατί πραγματικά τα έχω ανάγκη αυτά τα χρήματα. Μέσω αυτού του πελάτη, μου ήρθε και ένας άλλος, και για να μπορέσω να τους ελέγξω και τους 2, έφτιαξα το 1ο μου PHP script το οποίο καθοδηγεί τον κάθε πελάτη στην περιοχή των δειγμάτων του Project Soulstorm demo section και του δείχνει πώς προχωράει η δουλειά του. Ίσως τελικά αυτές οι δουλειές μου βγουν σε καλό. Όλα αυτά δυστυχώς σε βάρος του SoulFramework για Objective C, αλλά ούτως ή άλλως σκόπευα να το αναβαθμίσω αργότερα. Και ίσως να το ενσωματώσω σε ένα παιχνιδάκι OpenGL… Αφού βάλω και κανένα καινούργιο article στο Articles section του Project Soulstorm. Bill, help!

One Response to “Web Designing Thoughts…”

 1. Georgitzikis VasilisNo Gravatar said:

  Sep 29, 08 at 10:17 pm

  Δυστυχώς, είναι γεγονός οτι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου πολλές φορές. Όταν μάλιστα ο εργοδότης δεν έχει καμμία σχέση με το αντικείμενο της δουλειάς, ούτε φυσικά της δυσκολίας της, αυτό το χάσμα γίνεται  τεράστιο. Στην ελλάδα όπως είπε και ο προλαλήσαντας, έχουμε το πρόβλημα της τεχνολογικής αμάθειας. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν στο λύκειο για να μάθουν να χρησιμοποιούν το ποντίκι στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες οι Information Technologies έχουν εισαχθεί στην κοινωνία και σε όλλες τις Δημόσιες και μή Υπηρεσίες, απο τον σχεδιασμό των κτηρίων σε CAD και την τήρηση τους, απο την ηλεκτρονική παρακολούθηση συστημάτων για πυρκαγιά, GPS, κλπ κλπ κλπ… μέχρι το πιο απλό. Ένα μάθημα πληροφορικής.

  Γνωρίζοντας και μερικές περισσότερες πληροφορίες για την συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία μιλάει ο Soulstorm, μπορώ να πώ οτι αυτή δεν είναι μεμωνομένη περίπτωση. Πολλές φορές ο “εργοδότης”, ο άνθρωπος δηλαδή που θέλει να διαφημίσει την εταιρία του μέσω του internet, δεν είναι διατεθημένος να δώσει ούτε τα μισά κέρδη μιας ημέρας σε ενα site, την στιγμή που δίνει απίστευτα ποσά σε άλλα είδη διαφημίσεως.

  Αυτό βέβαια γίνεται επειδή ο Έλληνας επιχειρηματίας (και γενικότερα ο Έλληνας) δεν δίνει την βαρύτητα που αξίζει στο site του και στο  internet. Τα ποσά που δαπανούνται σε αφίσες, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δαπανηθούν πολύ καλύτερα σε ένα καλοσχεδιασμένο site. Εκτός του ότι το site παραμένει, ενώ οι αφίσες θα κρατήσουν μια βδομάδα, ένα μήνα στην καλύτερη περίπτωση, το site το βλέπει ο καθένας απο παντού. Με μια αναζήτηση στο Google για κάποιο θέμα, ένα καλοσχεδιασμένο site θα εμφανιστεί και θα μαζέψει πελάτες. Το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει, είναι μερικά τηλέφωνα επικοινωνίας (και ένα e-mail ίσως;). Οι δυνατότητες σε αυτό είναι απεριόριστες. Απο εικόνες της επιχείρησης ή των προϊόντων που μπορεί να τονώσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, μέχρι τιμές, ακόμα και e-shop.

  Γιατί όμως ακόμα υπάρχει αυτό το θέμα; Γιατί κανένας δεν ρισκάρει μια σοβαρή παρουσία στο internet; Θα έλεγα επειδή, ο επιχειρηματίας, ο επαγγελματίας, ο μαγαζάτορας, και γενικά όσοι έχουν ένα λόγο παρουσίας στο διαδύκτιο, είναι και αυτοί απλοί άνθρωποι. Και ώς απλοί άνθρωποι, που μεγάλωσαν σε μια Ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία χωρίς καμμία απολύτως επαφή με υπολογιστές, δεν καταλαβαίνουν την χρησιμότητα του internet επειδή και οι ίδιοι δεν το χρησιμοποιούν. Εάν καταλάβει κάποιος ότι για παράδειγμα έχω βρει τηλέφωνα επικοινωνίας, διευθύνσεις, και πολλές πληροφορίες για εταιρίες για τις οποίες είμαι ενδεχόμενος πελάτης, τότε μόνο θα δεί τα ωφέλη

  Παράδειγμα: Πριν λίγες μέρες έψαχνα για μια καλή καρέκλα. Βρήκα που είναι το κατάστημα του Δρομέα αμέσως. Για το αντίστοιχο της SATO, χρειάστηκε να ρωτήσω και τελικά το βρήκα με τρείς μέρες καθυστέρηςη. Εάν η αγορά της καρέκλας είταν επείγουσα ανάγκη, ο Δρομέας, με μια απλή αναφορά της διεύθυνσης του Πατρινού καταστήματος έχει κερδίσει μια (τουλάχιστον) πώληση, την οποία η SATO έχασε γιατί δεν μου έδωσε την δυνατότητα να δω τα προϊόντα της.

  Κλείνοντας, θέλω να αφήσω και το σχόλιο μου όσων αφορά το Web Designing σαν επάγγελμα. Ότι είπε ο φίλος μου ο Soulstorm είναι απολύτως σωστά. Ο Web Designer, ώς ορισμός, είναι αυτός που σχεδιάζει το site. Για τον καθαρό κώδικα υπάρχει ο όρος Web Coder, Web Administrator (αν και αυτό παραπέμπει και σε διαχείρηση του site), αλλά πιο σωστά, Web Developer. Όταν κάποιος θέλει ενα site ψάχνει για Web Designer ως επι το πλείστον, και Web Developer ως δευτερεύον (κάποιος πρέπει να γράψει και τον κώδικα άλλωστε).

  Με λίγα λόγια, όσο καλός προγραμματιστής και να είσαι, οι περισσότεροι δεν ζητάνε να τους φτιάξεις μια συνάρτηση που να είναι πιο αποδοτική απο κάποια άλλη, αλλά ένα όμορφο πράγμα το οποίο να κρατάει τον επισκέπτη, και να του δίνει λόγους ώστε να επιλέξει την επιχείρηση που έχει το site, αντί ενός ανταγωνιστή. Γιατι το site είναι κυρίως διαφήμιση.


Leave a Reply


Tzikis is using WP-Gravatar